Lördagen den elfte september är det återigen dags för Kaga kulturdag!

Succéerna från de tre år som Kaga bygdegårdsförening arrangerat sin kulturdag följs nu upp av ännu en dag med kulturyttringar av högsta klass. Den lilla byn Kaga, strax utanför Linköping blir en kulturell smältdegel och presenterar ett spännande och intressant program med föreläsning, musik, måleri, poesi och hantverk. I år när kulturdagen äger rum mitt i skördetiden välkomnar vi dessutom närproducerad blomsterprakt och öltillverkning - kulturyttringar i alla dess former med andra ord.

 

Bygdegården och kyrkan står i centrum. Här kan man ta del av en föreläsning av Marcus Hammarberg som föreläser och skriver böcker om humant ledarskap. Markus är dessutom känd från TV-serien "Familjer på äventyr" och kommer att berätta om sina erfarenheter från två år i Indonesien.

 

Det blir massor av musik förstås. En brassensemble från Lunnevads folkhögskola inviger, folkmusikern Per Eckerbom framträder tillsammans med sin "elev", kulturdagens konstnärligt ansvarige, klarinettisten Dan Larsson, som ställer nyfikna frågor till Per om allt möjligt i folkmusikens värld. Violinisten Anders Lagerqvist och harpisten Delphine Constantine-Reznik framträder med en spännande repertoar som fogar samman gammalt och nytt. Som avslutning möter Crusellkvintetten från Östgötamusiken de två skådespelarna Patrik Voight och Marika Strand från Östgötateatern. De fem musikerna (som för kvällen är förstärkta med ett sjätte instrument, basklarinett) och de två skådespelarna tar oss med till en fantastisk värld av musik och poesi i form av Leos Janaceks komposition "Mladi" och nobelpristagaren Jaroslav Seiferts poesi. Dessa två centraleuropeiska giganter får alltså samsas i en mosaik av toner och ord – Tjeckt!

Dessutom bjuder kulturdagen på en verklig raritet; den prisade konstnären Adrian VanDahl Pettersson arbetar under eftermiddagen på en av sina målningar (eller kanske flera..) i ett tält utomhus. Missa inte att titta in i denna tillfälliga ateljé, passa på att ställa frågor till Adrian och kanske intressera er för något av hans verk.

IMG_8945.jpg

Väl mött på Östgötaslätten i höstskrud!

Det går bra att besöka kulturdagen utan att köpa någon entrébiljett, det händer saker utomhus som är tillgängliga utan någon kostnad. Naturligtvis kan man även köpa kaffe och fikabröd eller varför inte en korv med bröd!

Kaga kulturdag stöds av Linköpings kommun, Sensus och Kulturrådet. Kulturdagen samarbetar med Kärna församling. Arrangerande förening är Kaga bygdegårdsförening och konstnärligt ansvarig är Dan Larsson, till vardags soloklarinettist och konsertmästare i Östgöta Blåsarsymfoniker.