Namnlöst-1_edited_edited_edited_edited_e

Anders Lagerqvist
Delphine Constantine-Reznik

Different angles

Violinisten Anders Lagerqvist och harpisten Delphine Constantine-Reznik presenterar ett finstämt
program för en något ovanlig instrumentsammansättning - violin och harpa. Anders Lagerkvist är en av
Sveriges flitigaste och mest anlitade kammarmusiker och dessutom konsertarrangör. Han har solistdiplom
från Musikhögskolan i Stockholm och ansvarar för bl.a "Musik på Udden", en högklassig musikserie i anslutning till aktuella konstutställningar på Waldemarsudde. Delphine Constantine-Reznik är till vardags
harpist i Norrköpings Symfoniorkester. Hon är ofta anlitad som solist och kammarmusiker. Hennes vilja att presentera musik av såväl kända som okända tonsättare som komponerat musik för hennes instrument har gjort henne till en verklig ambassadör för harpa i Sverige.

 

Duon framför musik av bl.a Bartok, Cage och Tarrodi.

Kaga kyrka, 18.45 

6205FD49-24FE-44DE-8518-823B44A98BEE.JPG

Adrian Van Dahl Pettersson

Måleri

Adrian Van Dahl Pettersson är en av Östergötlands intressantaste konstnärer i den unga generationen. Han är prisad och omtalad och har bl.a tilldelats regionens kulturstipendium. Hans bildskapande tar avstamp i graffitti-tekniken
men Adrian har utvecklat sin alldeles egna stil med blandteknik som ofta resulterar i stora målningar med mycket färg. Adrian är också något av en performer. Vi minns hans framträdande som "spontanmålare" på första upplagan av Kaga
kulturdag, 2018, då sista penseldraget var perfekt synkroniserat med de båda
gitarristerna Jon och Sylvains avslutande musikstycke! Målningen som skapades då kommer att finnas till beskådande i Bygdegården under årets kulturdag.

I år kommer Adrian att måla i ett tält utanför bygdegården. Besökare får möjlighet att följa arbetets gång, titta in till Adrian då och då för att se hur processen utvecklas och kanske ställa frågor till konstnären. Ett unikt tillfälle att få en inblick i en konstnärs arbete.

Utanför Kaga bygdegård, under dagen

Marcus Hammarberg.PNG

Marcus Hammarberg

Ensam på scen

Marcus Hammarberg är en programmerande IT-konsult som på dagtid skriver och föreläser om ledarskap, humana och effektiva arbetsmetoder och på kvällstid är en eufoniumspelande Frälsningssoldat. Åren 2014-2016 tog Marcus och hela hans familj ett break från vardagen och gjorde sitt livs äventyr; jobbade för Frälsningsarmén i Indonesien. SVT intresserade sig för familjen Hammarberg och andra familjer som också bestämt sig för att ge äventyret en chans. TV-serien "Familjer på äventyr" gjorde Marcus och resten av familjen kända i hela Sverige. På Kaga kulturdag kommer Marcus bl.a. att berätta om hur det gick till att återuppbygga ett sjukhus som hade översvämmats, om kulturkrockar och om hur samarbete och nytänkande är avgörande i svåra situationer.

Kaga bygdegård, 17.00

villan-folhogskola.nu.jpg

Brasskvartett från Lunnevads folkhögskola

Ellie, Joel, Tyra och Hugo

under ledning av Lars Hedlund

Inblåsning

Musiklinjen vid Lunnevads folkhögskola har sedan starten 1958 erbjudit en gedigen grund för högre musikstudier och ett aktivt musicerande. Musikutbildningen har en lång och framgångsrik tradition av ensemblespel och instrumentalundervisning, där eleverna väljer en av följande inriktningar: folkmusik, jazz eller klassiskt. Linjen är en tvåårig heltidsutbildning med cirka 60 platser.

Kaga bygdegård, utomhus, 15.00

Folkligt_edited.jpg

Per Eckerbom, fiol

Dan Larsson, klarinett

Folkligt!

Svensk folkmusik på fiol och klarinett ger oss en autentisk bild av bondesamhällets musik. Spelmannen med sin fiol som tar hjälp av en militärmusiker från närmsta garnisonsstad som spelkompis när det ska spelas till dans, dop, bröllop eller begravning. 
 

Kaga kulturdag presenterar mötet mellan en mästare på spelmansmusik och en novis. Klarinettisten Dan Larsson, klassisk klarinettist med nästan trettio års erfarenhet som solo-klarinettist och konsertmästare i Östgöta Blåsarsymfoniker möter folkmusikern och musikpedagogen Per Eckerbom och får tillfälle att spela tillsammans med, och att ställa frågor till en verklig mästare! Vad är det för skillnad på en polska från Skåne och en från Dalarna? Hur kan en ojämn tretakt gå att dansa till och hur låter nyskriven folkmusik idag? Även publiken får möjlighet att fråga Per Eckerbom om sånt som är ”folkligt”. 

Kaga bygdegård, 15.30

PatrikochMarika_edited.jpg

Crusellkvintetten,

Marika Strand, Patrik Voight,

Dan Larsson

Tjeckt!
 

Kulturdagen avslutas med ett möte mellan två centraleuropeiska storheter,  kompositören Leos Janacek och författaren Jaroslav Seifert. Janaceks komposition för sex blåsinstrument, Mladi, är ett av 1900-talets viktigaste kammarmusikverk och följaktligen ett självklart repertoarverk för en klassisk blåskvintett. Dock måste flöjt, oboe, klarinett, valthorn och fagott kompletteras med en basklarinett, vilket starkt bidrar till styckets speciella karaktär. 

Janaceks musik får samsas med poeten Jaroslav Seifert som tilldelades Nobelpriset i litteratur 1984. Ett texturval som med fingertoppskänslighet gjorts av Östgötateaterns dramaturg Johan Huldt och som presenteras av de båda skådespelarna Maria Strand och Patrik Voight. Högklassig musik och litteratur samsas i ett spännande kollage, ett signum för Kaga kulturdag!

 

Marika Strand har arbetat på Östgötateatern sedan 1990. Här har vi bland annat kunnat se henne i rollerna som Nora i Ett dockhem, Rita i Timmarna med Rita, Gina Ekdal i Vildanden, Markisinnan de Merteuil i Farliga Förbindelser och Thora i Ensam.

 

Patrik Voight kom till Östgötateatern 1995. Han har till exempel haft titelrollen i den kritikerrosade Dreyfus och spelat Leonard i publiksuccén Nobody's Perfect, såväl som Kapten Krok i familjeföreställningen Wendy & Peter Pan.
 

Crusellkvintetten är en av Sveriges få professionella blåskvintetter. Ensemblen är anställd av Östgötamusiken och musikerna delar sin tid mellan ensemblen och Östgöta Blåsarsymfoniker.

 

Sammansättningen flöjt, oboe, klarinett, valthorn och fagott är den absolut vanligaste besättningen när det handlar om musik för blåsare. Ensembleformen har sitt ursprung i det tidiga 1800-talet och har sedan dess fortsatt att locka tonsättare att skriva för just dessa fem

instrument, med dess färgrika och varierade klangpalett. I kvällens

stycke, Janaceks "Mladi" förstärks dessutom ensemblen med en basklarinett, vilket ytterligare

förstärker färgrikedomen.

Kaga kyrka, 19.45

Crusellkvintetten.jpg